Welkom op de website van Parochie Sint Jan Baptist de la Salle, boxbergheide, Genk.
We bieden christenen de mogelijkheid hun katholiek geloof als gemeenschap samen in onze parochie te beleven.
Hier proberen we jullie wat wegwijs te maken in onze parochie. Zit je met vragen, aarzel niet om contact op te nemen.
Parochies Boxbergheide en Termien
Terugblik op de vormselviering Geloof, hoop en liefde. Zondag 4 mei ontvingen 23 jongeren uit de parochies Boxbergheide en Termien het sacrament van het HeiligVormsel. Als pelgrims van hoop zijn ze enkele maanden geleden op tocht gegaan. Ze leerde God en elkaar beter kennen. Centraal in deze viering stond het anker. Een anker kan een boot houvast geven, het geeft hoop en veiligheid. Jezus is ons anker van geloof, hoop en liefde. Het geloof werd gesymboliseerd met een kruisje en een bijbel. Het grote hart verwijst naar liefde op onze weg, naar verbondenheid met God,met elkaar.
Op het einde van de viering gaf mama Lien volgende boodschap mee aan de vormelingen:
"Veel mensen om jullie heen zijn met jullie op weg door het leven, zijn jullie veiligheid, jullie thuishaven. Zij zijn jullie anker. Laat ons dankbaar zijn en dit vasthouden. Laat ons een anker zijn voor elkaar." Van harte proficiat aan deze jonge mensen en hun ouders.
Dank je wel aan Vormheer Bart Coenegrachts.
Dank je wel aan de catechisten om samen als pelgrims van hoop op weg te gaan.
Onze parochie heeft al jaren de traditie om in de maand mei samen te komen bij het mariabeeld. Dit zijn momenten waar we ons verbonden weten met elkaar en de steun van Maria mogen ervaren.
Samenkomsten aan de kapelletjes en in de kerk telkens om 19.00u.
29april: Lourdesgrot in de Wetzandstraat
2mei: aan het Mariabeeld in de kerk van Boxbergheide
16mei: in de Kneippstraat/Heiweier
27mei: aan het Mariabeeld in de kerk van Boxbergheide
30mei: afsluiting aan de Lourdesgrot in de Wetzandstraat.
Dinsdag 20 mei 2025
Dekenaat Genk (parochies van As, Genk, Lanaken, Maasmechelen en Zutendaal) organiseert een bedevaart naar Banneux op dinsdag 20 mei. In Genk vertrekt de bus aan de kerk van Waterschei (Duinenlaan 2), wellicht om 8 uur (in de weekendvieringen van 17-18 mei wordt het exacte uur meegedeeld), zodat we omstreeks 10 uur in Banneux aankomen. Om 11 uur vieren we eucharistie in deFranciscuskapel. Om 14.15 uur heeft u de keuze tussen drie gebedsvormen: het rozenkransgebed, stille aanbidding, ofwel de kruisweg. Om15 uur is er in de grote kerk van de Maagd der Armen lof en ziekenzegen. Om 16.30 uur vertrekken we huiswaarts, zodat we tussen 17.30 en 18 uur terug thuis zijn.
Inschrijven kan bij uw priester, diaken of parochiesecretariaat tot en met zondag 11 mei. De prijs voor de autobus is 18€ per persoon.
Kom mee en beleef een deugddoende dag van verbondenheid-in-geloof!
Op Pasen, zagen we hem nog op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan, Paasmaandag moesten we afscheid nemen van onze Paus Franciscus.
We verliezen een paus die vooral vanuit nederigheid en barmhartigheid zijn taak als bisschop Rome en als paus van de gehele kerk op zich nam. Dit wordt ook bevestigd in de talloze berichten van internationale leiders. Toch kunnen we vandaag ook berusten in de hoop dat hij nu bij zijn en onze Hemelse Vader is.
Paus Franciscus, geboren als Jorge Mario Bergoglio, werd op 13 december 1969 bij de jezuïeten tot priester gewijd. Drie maanden later mocht hij als provinciaal van de jezuïetenorde in Argentinië aantreden. Dat zou hij blijven tot 1979. Na een zesjarige functie als rector in San Miguel en een verblijf in verschillende steden in Europa, werd hij op 20 mei 1992 benoemd tot hulpbisschop van Buenos Aires. In 2001 promoveerde paus Johannes Paulus hem tot kardinaal-priester om vervolgens in 2013 het ambt als paus te bekleden, na het ontslag van paus Benedictus XVI.
Op Paasmaandag moesten we dus afscheid nemen van een man met een lange carrière in en voor de kerk. Na de begrafenis van de overleden paus zal het conclaaf bijeen worden geroepen voor de verkiezing van een nieuwe paus.
Paus Franciscus 1936-2025. Lars Was
Tussen Pasen en Pinksteren
In de dynamiek van het jaarthema ‘Pelgrims van Hoop’ worden we tijdens de Paastijd uitgenodigd om even na te denken waar wij ‘een teken van hoop’ ontdekken, dit te noteren op een strook en deze vervolgens als een schakel in een ketting te bevestigen aan een groot anker. Als het goed is, liggen er ook in jouw parochiekerk schakel-stroken ter beschikking en staat er ook bij jou zo’n anker opgesteld.
In september worden vanuit alle hoeken van ons bisdom de schakels samengebracht ter gelegenheid van het diocesane ‘Festival van de Hoop’, dat op vrijdag 19 september zal plaatsvinden in en rond het Atlascollege te Genk.
Sinds kort gaat Bart Coenegrachts voor in onze eucharistievieringen. Hij is vicaris voor de parochies en samen met zijn team adviseert hij de bisschop van Hasselt, Patrick Hoogmartens, over de pastoraal in de parochies. Priester Bart zal afwisselend met priester Bart Benats en priester Jaak Hermans voorgaan in de zondagsvieringen tijdens de afwezigheid van pastoor Tjeu.
Omwille van de tijdelijke afwezigheid om Medische redenen van pastoor-moderator Tjeu Neyens, heeft bisschop Patrick Hoogmartens parochie-assistente Lieve Lenaerts aangesteld om tijdens deze periode de pastoraal coördinator te zijn van de federatie Genk-West. Lieve zal de concrete leiding van de federatie in handen nemen in nauwe samenwerking met pastoor Adam Hetman en alle geëngageerden.
Wij danken Lieve en de priesters voor hun engagement en bidden voor Gods zegen.
In 2025 vieren wij met de wereldwijde Kerk een jubeljaar. 'Hoop' is het overkoepelende thema van dit Heilig Jaar. Elke 25 jaar wordt er in de Rooms-katholieke Kerk een Jubeljaar of Heilig Jaar gehouden. Dit is een oude traditie om schoon schip te maken en met nieuwe energie de toekomst tegemoet te gaan. Het laatste reguliere Heilig Jaar was het millenniumjaar 2000.
Het thema van dit Jubeljaar is 'Pelgrims van hoop’. Gelovige mensen leven vanuit hoop, ook als het leven soms tegenzit. De hoop op Gods genade en tekenen die getuigen van hun werkzaamheid zullen centraal staan. Hoop is dus de centrale boodschap. Hoop die geworteld is in Gods liefde, die door de heilige Geest in onze harten wordt uitgestort (Rom. 5:1-2,5).
HEILIGE DEUR?
Op 24 december 2024 begint het jubeljaar 2025 met de opening van de heilige deur van de Sint-Pietersbasiliek.
Wat is een heilige deur? Een heilige deur is een bijzondere deur in een kathedraal of basiliek die alleen tijdens jubeljaren geopend wordt. Na het jubeljaar wordt de deur met baksteen en mortel verzegeld tot het volgende jubeljaar.
Wanneer en hoe wordt een heilige deur geopend? De heilige deuren worden geopend tijdens een jubeljaar. In principe vinden die plaats om de 25 jaar en op de eeuwfeesten van het sterfjaar van Jezus, de volgende keer dus in 2033. Het was lange tijd een traditie dat de paus driemaal sloeg met een hamer op de muur die de heilige deur verzegelt. De muur stortte dan in. Sinds Johannes-Paulus II is het ritueel vereenvoudigd. De muur wordt voordien afgebroken en de paus duwt tijdens een ceremonie de grote heilige deuren open.
Wat kan een heilige deur voor ons als gelovige katholieken betekenen? De deur als symbool verwijst naar de overgang van zonde naar verlossing, van leven naar dood, van ongeloof naar geloof, enzovoort. Jezus beschrijft zichzelf als de deur: 'Ik ben de deur; wie door Mij binnenkomt zal gered worden: die kan vrij in en uit gaan en zal weidegrond vinden.' (Johannes 10,9) De deur staat ook symbool voor het contact en de vereniging tussen God en mens. Verrassend is dat God zelf daartoe het initiatief neemt: 'Ik sta voor de deur en klop aan. Als iemand mijn stem hoort en de deur opent, zal Ik binnenkomen, en we zullen samen eten, Ik met hem en hij met Mij.' (Openbaring 3,20)
Bronnen: Otheo, Aleteia, Vaticaan
Voor het Jubeljaar 2025 heeft paus Franciscus onderstaand gebed geschreven. Dit gebed geeft pelgrims wereldwijd de kans om met dezelfde woorden God te danken voor de ervaring van het Jubeljaar en de genade van vergeving te vragen. Het kan zowel persoonlijk als in groep worden gebeden.
Vader in de hemel,
Gij hebt ons het geloof geschonken in uw Zoon Jezus Christus, onze Broeder,
en door de Heilige Geest hebt Gij de vlam van liefde in ons hart ontstoken.
Wek in ons de zalige hoop op de komst van uw Rijk.
Maak ons door uw genade tot zaaiers die onvermoeibaar
het zaad van het Evangelie uitstrooien.
Laat door dit zaad de mensheid en de hele schepping opbloeien
in de vaste verwachting van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde,
waar de machten van het kwaad zijn overwonnen en uw heerlijkheid zich voor altijd openbaart.
Moge de genade van het Jubeljaar in ons, Pelgrims van Hoop,
het verlangen sterken naar de hemelse gaven
en aan heel de wereld de vreugde en de vrede schenken van onze Verlosser.
Aan U, God, die voor altijd gezegend zijt, zij lof en eer in de eeuwen der eeuwen.
Amen.
Franciscus
Ieder mens die ooit een naam kreeg,
heeft recht op een waardig afscheid.
Mensen in eenzaamheid of die arm zijn en geen familie of vrienden hebben, krijgen bij hun overlijden dikwijls geen waardig afscheid. Na hun overlijden is er enkel een eenvoudige kist en de begraving op de begraafplaats, zonder aandacht voor wie die persoon was. Lees verder, klik hier.
Met Kerstmis 2024 heeft paus Franciscus
een jubeljaar voor de wereldkerk geopend met als thema “Pelgrims van Hoop”.
Dit thema mag ons
dit én volgend werkjaar inspireren!
Het logo bestaat uit verschillende delen:
De vier gekleurde figuren vertegenwoordigen mensen uit de vier windstreken. Ze gaan samen op weg in geloof, met het kruisbeeld vooraan. Onderaan zien we woelige golven. Het kruis heeft onderaan een anker, teken van de hoop die in ons leeft. Het anker zorgt dat het bootje stevig ligt, ondanks de golven.
De bul van de paus ter afkondiging
van het jubeljaar heeft als titel:
“De hoop wordt niet teleurgesteld”.
Moge die hoop zich diep
in onze harten verankeren!
Wil je even bezinnen, een kaarsje branden of een babbeltje slaan, dan kan je hiervoor in onze kerk terecht.
buiten de vieringen op dinsdag van 10u00 tot 12u00 en op donderdag van 15u00 tot 17u00
We zullen je dan af en toe een mailtje sturen met nieuws uit onze parochiegemeenschap.
Mocht je je achteraf bedenken, kan je je heel eenvoudig uitschrijven.
Copyright © 2021 - Parochie Sint Jan Baptist De La Salle - Boxbergheide, Genk - alle rechten voorbehouden
Privacyverklaring